Aktuellt 2007

27 november 2007 - Mera barnbarn
Nisse och Thea är nu farmor och farfar till 9 små kattungar efter S* Förtrolighetens Klas Kattfot. Som jag berätttat tidigare så fick Klas tillsammans med S* Wildwoods Telia tre killar 2007-07-24 hos S* Runsviks. Klas nästa fru S* Rosenöras Shakira fick även hon tre killar 2007-11-14 hos S* Zelvitas. Klas tredje fru S* Runsviks Lovis fick tre kattungar 2007-11-24 (hos S* Runsviks), men den här gången blev det två tjejer och en kille.
Klas fick alltså träffa tre vackra damer under sin tid som fertil och fick tre kullar med kattungar, på första försöket varje gång, och tre kattungar i varje kull. Det var ju extra kul att det till slut kom två tjejer oxå. Vi är självklart stolta över alla de nio små Klas-barnen och hoppas att de ska komma till trevliga familjer där de blir älskade och får ett bra liv.

6 november 2007 - Utställningssäsongen är över
Jag har gjort lite uppdatering här och där på sidan och lagt in några nya bilder på Charlie i hans galleri.

Utställningssäsongen är över för det här året och vi ser fram emot ett nytt spännande utställningsår 2008. Det har varit en intensiv men spännande och lärorik tid med många utställningar det senaste halvåret, så det känns skönt att ta det lite lungt ett tag. Det var en stor glädje för oss när Charlie tog sin 5:e BIS i Boden i oktober. Han har varit fantastiskt duktig och är en fröjd att ställa ut tack vare sitt underbara temperament. En annan av katterna som trivs med utställninglivet är Milla. Hon tog sin EC-titel i Boden den 7 oktober. Jag tror att hon har ärvt sin farmor Tildes förtjusning över att få visa upp sig. När vi packar husbilen så sitter hon i kattgården och jamar för att få följa med och när vi plockar fram de små transportburarna som används för att bära in katterna till utställningslokalen så kryper Charlie och Milla in så fort de kan. Vilda däremot brukar jag få dra fram under bordet eller plocka ner från någon hylla. Vilda har ett cert kvar till GIC och är väl inte lika förtjust i utställningar som Milla, men hon skulle nog aldrig protestera. Vildas bedömningar har gått lite upp och ner under året och det var därför väldigt roligt att få avsluta säsongen med en kanonbedömning och ett cert från Raymond A Saetre på Dalälvskattens utställning i Borlänge trots hård konkurrens.

Längtan efter kattungar är stor och vi hoppas att katterna ska fatta tycke för varandra under vintern. Milla och Charlie har redan varit på en första dejt, men jag är lite tveksam till om det unga kärleksparet verkligen lyckades. Tiden lär väl utvisa.

2 oktober 2007 - S* Förtrolighetens Klas Kattfot
Våran röd-vita favoritkille, S* Förtrolighetens Klas Kattfot, är numera lycklig (?) kastrat. Vi hoppas att han kommer att finna sig väl till rätta och fortsätta vara en underbar kille även utan sina extra hormoner. Han har ju som sagt blivit pappa till 3 vackra söner hos S* Runsviks och kommer snart att få sällskap därhemma av sin son Neil. Klas hann med att träffa tre fina töser under sin tid som fertil och vi hoppas att även någon av de andra två parningarna kommer att resultera i små "barn-barn".

29 augusti 2007 - HCM test
Idag har Milla, Vilda och Gallardo varit på besök hos Lennart Nilsfors som har tittat på deras hjärtan. De var helt normala och det känns ju skönt att veta.

28 augusti 2007 - Dal
Uppdaterat resultat från utställningen i Dal, Oslo, den 25 - 26 augusti för Milla, Vilda och Gallardo.

Det var en väldigt stor utställning med mycket katter och väldigt många domare. Egentligen ett alldeles för stort arrangemang för min smak. Det tar sån otrolig tid och är inte roligt när man ska sitta och vänta hela dagen från tidig morgon till sen kväll. Jag är fortfarande av åsikten att alla som inte har katter i panel borde få välja att lämna utställningar senast kl 17.00 på lördagar och senast kl 16.00 på söndag. Det är så otroligt trist att vara tvingad att sitta där och vänta och vänta. Dagarna blir så långa och katterna tvingas ligga i sina burar alldeles för länge. Både människor och katter måste ju må mycket bättre av att få vila upp sig inför nästa dag i sina stugor, bilar, hotellrum eller husvagnar istället för i utställningshallen. Och alla dessa klubbkatter som ska koras. Det är ju egentligen bara intressant för de egna klubbmedlemmarna, så varför ska alla andra måste stanna kvar? Vid ett tillfälle tog vi upp det här i Björkstakattens styrelse och jag blev kraftigt nedröstad av alla andra som tyckte att det var respektlöst för panelkatterna att vinna sina BIS utan publik. För mig har det då inte spelat någon roll alls om det har varit 200 eller 2 åskådare som sett på de få gånger mina katter har blivit BIS. Glädjen har varit precis lika stor ändå. Den senaste utställningen som Klöset arrangerade i Heby den 18-19 augusti var ett utmärkt exempel på en välordnad utställning. Det var lagom mycket katter och det var färdigt i god tid båda dagarna. En fördel på den utställningen var att det var totalt 6 domare som dömde, men endast 4 stycken som hade nominerat katter i kategori II. Dessutom var det inte samma 4 domare som dömde båda dagarna. På utställningen i Oslo var det totalt 13 domare varav 9 katter dömde kategori II. Det är ju rätt självklart att det tar en väldans tid när 9 domare ska springa fram och tillbaka ett par varv och titta på alla katterna.

Gallardo blev Ex 2 första dagen efter en lång lång stund i bur bakom Jörgen Billing (tidigare Jensen). Av någon anledning så fick vi inte hålla i katterna medans han skulle välja mellan katterna, utan de satt som små försöksdjur där bak i de små burarna och blev studerade när Jörgen sprang där fram och tillbaka åtskilliga gånger och vippade med sin vippa. Jag måste erkänna att det stack till i hjärtat på mig och jag tittade åt ett annat håll och skämdes. Hur sjutton kan man utsätta sin älskade katt för den här behandlingen. Det måste väl ändå kännas mer värdigt för katten att få sträckas ut i dess ägares välbekanta händer och få visa hur vacker den än att sitta där ensam instängd i en minimal plåtbox och bli utstuderad. Gallard blev Ex 2 och fick lämna sin trånga bur medans de andra 4 katterna fick sitta där en lång stund till medans han valde mellan honorna och hanen. Jag hörde egentligen ingen motivering till beslutet utan var mest glad att äntligen få hämta min katt som hade hunnit bli rätt rastlös i buren. Katten som blev Ex 1 blev sedan även BIV och nominerad till panelen där han fick 6 av de 9 rösterna och blev BIS junior.

På söndag fick Gallardo en väldigt fin bedömning av Eva Porat och blev Ex 1, BIV och även nominerad till panelen. Jag fick kritik för att jag inte gått någon trimkurs, "men katten skulle ju inte behöva lida för att jag inte gjort mitt jobb ordentligt". Jag fick lite nyttiga tips och råd om hur jag skulle trimma honom och lämnades åt mitt öde. Än en gång förväntades jag kunna något som jag inte alls kunde. Inte har jag blivit erbjuden någon trimkurs hos min kattklubb, eller ens någonsin sett någon annons om "trimkurs för katt". Sedan jag besökte min första kattutställning våren 2004 så har jag kämpat och kämpat för att lära mig förbereda mina katter inför utställning. Jag har läst, ringt, frågat och lyssnat och testat schampon, balsam, inpackningar och hårblåsar. Jag har sköljt katter i 3 minuter och 5 minuter och 12 minuter. Jag har testat avfettningsmedel, goop, diskmedel, majonäs, särskilda schampon och puder mot fettsvans. Jag har trimmat bort tofsar på huvudet för att framhäva öronen. Och nu så skulle jag alltså även plocka bort en massa hår på sidorna av huvudet och under hakan för att framhäva huvudets trekant bättre. Jag håller ju med norska skogkatter och inte med perserkatter eller pudlar. Den naturliga starka skogkatten som skulle var anpassade till det bistra klimatet i norr. Många gånger har jag fått höra att norska skogkatter nästan inte behöver någon pälsvård alls. "Tänk på de som har en perserkatt eller en birma vad hårt de får jobba för att få sina katter i perfekt showkondition". Att sedan pälsen på en norsk skogkatt inte ska tova, är väl nästa fördom som inte alls stämmer. Inte på mina fem katter iallafall. Och ingen av dessa katter har dålig pälskvalite enligt domarna, utom möjligen Thea som har lite för mjuk päls. Märkligt nog så är hon den katt i familjen som nästan aldrig får några tovor.

Milla tog sina två CACE trots att hennes kondition inte var den bästa. Vilda fick ett CAGCIB på lördagen men blev ex 2 på söndag. Mina töser fick rätt hård kritik under helgen och jag måste erkänna att det för första gången kändes lite hårt. Mina katter lever så nära mig och jag har tillbringat så mycket tid hemma under min tid som student. Jag älskar alla mina fem katter precis lika mycket men av olika anledningar och skulle absolut inte vilja vara utan någon av dem. De har alla sina små charmiga egenheter i sin personlighet och olika detaljer i dess utseende som man särskilt uppskattar. När man går på utställning så får man oftast mest höra om alla de fel katterna har. Det finns självklart undantag med domare som verkligen anstränger sig för att leta reda på positiva saker att säga om de olika katterna. Det tycker jag är otroligt viktigt eftersom de allra flesta ägarna verkligen tycker att de har den vackraste katten på jorden. Det kanske är kattens vänliga ögon eller hennes strålande vänlighet som ägaren älskar och inte hennes perfekta profil eller utmärkta trekant. Det finns nästan alltid någonting gott hos de katter som ställs ut och många håller mycket hög klass. Men det krävs mycket stil och finess hos en domare för att inte såra en kattägare som enligt rasstandarden har en mindre lyckad katt. Man ska inte behöva skämmas för sin katt på en utställning så länge den är hel och ren och välpresenterad. För det är som sagt en hel vetenskap, svårtillgänglig och omdiskuterad, att lyckas presentera en katt i perfekt showkondition.

30 Juli 2007 - Bodø, Stockholm och våra första barnbarn!
Det har hänt en del på utställningsfronten sedan jag senast uppdaterade här. Vi har varit i Bodö med Milla, Vilda, Thea, Gallardo och Klas. Det var en helg med strålande resultat!!! "Mamma-katt", Thea, blev till min stora glädje äntligen Champion. Thea fick även pris för bästa avelshona och bästa oppdrett under helgen. Klas fick sina cert i klass 5 och blev även nominerad, fortfarande lika skötsam och tjusig. Han är så ståtlig och vacker så att jag fortfarande hajar till när jag ser honom. Om han bara kunde få tillbaka den underbara päls som han hade i höstas så är han nog det närmaste man kan komma min drömkatt när det gäller skogisar. Vilda blev IC och Milla fick sina cert i klass 5 trots att hon fortfarande är väldigt kortpälsad. Gallardo blev Ex 1, BIV-total och nominerad på lördag. Han lyckades även få flest röster i panelen och vann sin andra BIS. På söndag blev han Ex 1 men slogs av sin snygga bror Mr Evolution i nomineringen som även lyckades bli BIS senare i panelen. Grattis Malin o Sebbe!!!
Det var bländande vackert i Norge och en mycket trevlig resa, men precis som flera tidigare utställningar i Norge så fanns det en hel del att anmärka på både när det gällde lokal och organisation/ sekretariat.

Vi har även hunnit med en sommar-tripp till Stockholm och Järva kattklubbs utställning den 28-29 juli. Det var en mycket välordnad utställning med en strålande organisation till skillnad mot föregående utställning. Däremot var lokalen stundtals lite trång och möjligen lite dåligt planerad men det är ju inte alltid så lätt att hitta lokaler till dessa arrangemang.
Mattes planering har tyvärr inte riktigt blivit som tänkt så Milla och Vilda fick båda ställa upp i klass 5 på lördagen. Det blev Milla som fick certet och kunde därmed få sin GIC-titel.
Systrarna är i väldigt olika pälskondition just nu. Vilda är lurvig och go som ett litet pälsmonster med en imponerande krage, medans Milla bara har en massa härliga täckhår men ingen underull och absolut inte ens tillstymmelse till krage. Det är lite fränt att notera hur otroligt olika de båda systrarna är, i många avseenden faktiskt varandras motsatser. Man kan inte längre se att de är släkt på samma sätt som tidigare. Däremot tycker jag att det fortfarande syns tydligt att Klas och Milla är syskon.
På söndagen så var det för första gången på länge en domare som tyckte bättre om Vilda än om Milla och som överöste henne med komplimanger. Jag ser ju själv deras styrkor och svagheter,men oftast så är det mest deras svagheter som lyfts fram. Så jag njöt verkligen av att min lilla feminina Vilda äntligen fick lite beröm, för det tycker jag verkligen att hon förtjänar. Milla fick sitt första CACE och Vilda fick sitt CAGCIB.
Gallardo blev ex 2 på söndag och fick ovanligt dålig kritik, men på söndag så gick det bättre och han blev Ex 1, BIV och NOM. Det var en väldigt tjusig mörkt röd Main Coon som fick de flesta rösterna av domarna, men våran prins skötte sig exemplariskt. Utställningsresultat

Till sist så måste jag få gratulera Klas som blivit pappa till tre killar hos S* Runsviks. Farfar Nisse, farmor Thea och fastrarna Milla och Vilda är så stolta över sina nya släktingar och vi önskar dem all lycka till i framtiden!!!

2007 - Bilder från Skellefteå
Nu kommer några bilder från skellefteås utställning 2007. Det fungerar inte helt o hållet men...

18 juni 2007 - Vilda äntligen Champion!!!
Milla, Vilda, Klas och Gallardo har varit på utställning i Skellefteå. Klas skötte sig utmärkt och tog sina två CAGCIB och blev nominerad båda dagarna och dessutom BIV på söndag. Milla tog oxå sina två CAGCIB och Vilda lyckades efter 10 försök äntligen bli CHAMPION!!! Gallardo blev Ex 1 båda dagarna och även BIV på lördag. Hemsidan är tyvärr helt full så det blir inga fler bilder förrän jag har orkat "städa" här. Extra tack till Milda ma tildes-familjen och alla andra på campingen för en riktigt trevlig lördagkväll!!!

20 maj 2007 - Best in Show och en till Internationell Champion!
Det kanske är på tiden att man skriver en rad eller två. Jag har nog fortfarande inte hämtat mig från förra helgen. Jag har liksom på nåt sätt väntat på att någon ska komma och hämta vår lilla pokal och säga att det blev fel någonstans.

Hur som helst så var vi alltså i Örnsköldsvik på utställning förra helgen. Det var en trevlig välordnad utställning (med massor med husvagnar utanför ). Vilken skillnad jämfört med förra utställningen i Mo i Rana!

Milla tog sitt tredje CACIB och blev IC på lördag och ex 2 på söndag. Vilda fick sina två första CAC och verkade glad att återigen få följa med utställning. Klas tog sitt första CAGCIB i klass 5 och blev även NOM på lördag. På söndag så tyckte domaren att han var alldeles för ung och inte alls hade växt tillräckligt för klass 5. Lite orättvist tyckte vi men det här ju helt upp till domaren att döma efter eget skön.

S* Gunsmokes Gallardo/ "Charlie" blev ex 1 på lördag och fick en strålande bedömning av Karina Bjuran. Det var verkligen roligt att äntligen få en domare som delar min förtjusning över denna fantastiska lilla kille. Han blev även BIV och NOM. I panelen mötte han sin tjusige bror S* Gunsmokes Mr Evolution och fick en röst medan brodern fick de övriga. Evolution blev både BIS och BOB kat II. Ett stort grattis till Malin och Jörgen! På söndag blev Charlie Ex 1 igen och vann dessutom BIV-total. Charlie vann även nomineringen trots att Bjarne hade många vackra ungdjur av olika raser att välja bland. Det känns extra roligt att vinna en nominering när man har så många fina konkurrenter. Charlie fick sedan 3 röster i panelen och hans bror fick de andra tre. Genom lottdragning så vann Charlie sedan BIS. Jag hade ju kanske önskat att han sluppit vinna BIS:en genom lottdragning, men det var ju ändå ganska rättvist att bröderna fick vinna varsin dag. Det kom som en fullständig överraskning eftersom jag var så säker på att hans bror skulle vinna även på söndag. Men även domare måste ju få ändra sig...

Jag är självklart både stolt och glad att det gick så bra för lillkillen på utställningen, men det bästa med honom är ändå att han är så fantastiskt härlig att leva med. Han har med sin charm och självklarhet verkligen tagit hela familjen med storm. Igår morse skulle familjen åka iväg till farmor och göra ett ärende. När man har barn och hund och en massa grejer som man ska ta med sig så kan det ta ett tag innan man har fått ut allt i bilen. Charlie la sig på mattan alldeles innanför dörren för att liksom försäkra sig om att ingen skulle kunna gå ut utan honom. Jag fick till slut flytta honom så att vi inte skulle råka släppa ut honom. När jag sedan skulle gå och hämta Filippas bur så vem tror ni satt där om inte Charlie. Det var som om han tänkte att "om jag sätter mig i filippas bur så måste jag ju bara få följa". Det slutade med att jag tog en mycket nöjd katt under armen och han fick helt enkelt följa med. Han uppskattade den lilla åkturen och hos farmor visade han verkligen sin charmigaste sida. Det är väl inte bara hunden som ska följa med på små äventyr! Filippa är nog för övrigt Charlies favorit i familjen för hon hittar alltid på en massa hyss och är pigg på att busa. Risken finns nog att Charlie också tror att han är en hund, eller så kanske Filippa tror att hon är en katt. Just nu är det rätt lungt för prinsen har somnat i fönstret bakom datorn. Jag kan ju tillägga att han är väldigt söt där han ligger och sover!

7 maj 2007 - Vår första Internationella Champion !!!
S* Förtrolighetens har fått sin första IC-titel i helgen! Milla, Gallardo och Klas har varit i Mo i Rana på utställning. Klas tog sin IC titel på söndag och blev även BIV och NOM. Supergrattis till Lena och Klas! Milla tog två CACIB och Gallardo blev Ex 1 och NOM på lördag och Ex 1 på söndag.

30 april 2007 - Storsjökatten
Milla, Vilda och Klas har varit i Östersund på utställning. Det var en välordnad lagom stor utställning i trevliga lokaler. Klas och Milla tog sina första titlar och blev båda Champion i helgen. Klas fick dessutom sitt första CACIB på söndag. Alla tre syskonen är fortfarande väldigt lättklädda och ser i princip ut som korthårskatter, men vi får väl hoppas att pälsen kommer tillbaka lagom till sommarvärmen. Tack Lena för trevligt sällskap och för att du visar Klas så fint!
Bilder (när jag lyckas få mer plats här) och resultat.

28 mars 2007 - Uställningsresultat och ny familjemedlem!
Så har det återigen varit utställning på hemmaplan. Utställningen fick en tråkig inledning med inbrott i lokalen natten mot lördag och katter som utsattes för sabotage under lördagsförmiddagen. Men utställningen som helhet kan nog ändå ses som rätt lyckat. Milla tog sina första två CAC och blev dessutom både BIV och NOM på lördag. Hon skötte sig utmärkt i panelen, men fick ingen röst. Även Klas fick CAC båda dagarna och blev NOM på söndag, trots att han var väldigt "lättklädd". Katterna fick väldigt fina bedömningar och uppförde sig utmärkt så jag är mycket nöjd med helgens resultat.

Jag vill även välkomna vår nya lilla prins till familjen - S* Gunsmokes Gallardo. Familjens första katt som inte är röd. Jag har ju länge sökt efter en röd-tabby kille till mina tjejer men inte funnit någon varken till "låns" eller till salu som passat. Gallardo har en väldigt vacker teckning, sagolik päls och ett helt underbart uttryck. Gallardo är döpt efter en italiensk sportbil men här hemma rör han sig mer som en stor amerikanare med en mullrande V8 som verkligen vet sin plats. Vilken otrolig utstrålning och självklarhet !!!
Tack Jörgen & Elisabeth för en sagolik kille med en härligt temperament!

Vi fick nyligen det tragiska beskedet att Theas bror (N) Løvetuns Calvin är död. En extra kram till Calvins matte Ludmila och (N) Fagersvansens.

18 mars 2007 - Solen skiner trots allt
Efter flera dagar av regn och mörker så har vårsolen så sakta börjat titta fram igen. Milla har varit underbar mot sin mamma och gjort sitt bästa för att pyssla om henne. Förmodligen har Milla själv njutit av att få vara mammas lilla bebis igen. Min underbara goa Thea har äntligen rest sig ur sin korg och deltar i familjelivet igen. Det var outhärdligt de första dagarna när hon bara låg där och liksom sörjde sin bebis. Ödet går sina egna vägar och man kan inte alltid styra över liv och död. Men livet går vidare och jag är så tacksam att Thea är frisk och mår bra.

Mitt i denna omtumlande tid har jag gått och blivit lite kär. När och där man minst söker efter kärleken brukar den oftast dyka upp. Objektet för mina känslor har självklart en massa härlig päls och en skär liten nos ; )

7 mars 2007 - Sorgen är total
Idag på morgonen födde Thea sin och XL:s enda son. Han vägde 143 gram och var mörkt röd och alldeles alldeles perfekt. Tyvärr så lyckades jag inte hjälpa honom ut i tid så han dog i samband med födseln. Min sorg och förtvivlan över att min okunskap och bristande handlingsförmåga skulle ta livet av en liten katt är fullständigt överväldigande. För att inte tala om att behöva beröva en mor hennes nyfödda kattbebis.

13 januari 2007 - Bilder, Kattungar, Lotteri, Björkstakatten
Jag har fått några bilder på Klas Kattfot av Lena som jag lagt in i hans galleri.
Det finns även en del nya bilder på mina katterna under jul 2006.

Det har snart gått ett år sen vi hade kattungar senast och vi längtar självklart efter att få uppleva det igen. Jag har fantiserat om en till kull efter Thea helst med en stor maffig rödtabby hane men det verkar tyvärr inte finnas någon sådan hane tillgänglig i Sverige. Ibland verkar jag rätt ensam om min passion för röda katter...
Jag har dock hittat en hane på nära håll som jag tänkte prova till "mamma-katt" (Theas smeknamn här hemma), trots att han inte är röd. Hon har redan varit där på en mini kärleksstund men jag är tveksam till om hon verkligen hann göra några bebisar. Tiden lär väl utvisa det så småningom...

Jag har tagit på mig att ansvara för lotteriet under kattutställningen som vi ska ha här i Umeå i mars. Om det finns någon som har någonting att skänka så tar vi självklart tacksamt emot. Maila mig gärna! (nisserimfrost@hotmail.com)

I torsdags var jag "torsdags-vakt" på Björkstakattens lokal på Haga. Det var som vanligt inga besökare och endast ett enda telefonsamtal. Jag tycker att det är lite sorgligt att det inte är naturligt för medlemmarna att umgås mer spontant i sin klubb. Tidigare innan internets intåg i vardagen så var det tydligen vanligare att medlemmarna besökte sin klubb för att hämta blanketter och liknande. Är det någon som har något förslag på hur vi ska få vår klubblokal att bli mer av en mötesplats för oss kattmänniskor där vi kan träffas, umgås och prata katt? Finns det inte längre något behov av att ha lokalen öppen en gång i veckan? Måste det till planerade aktiviteter? Hur gör dom i andra kattklubbar?