Aktuellt 2009

5 december - Bilder på Sofia
Jag fick ett väldigt trevligt mail från Birgitta Forsberg idag med två bilder på Sofia från senaste utställningen i stockholm. Tack!!!

Har även lagt in bilder på Hugo o Jenny från åboutställningen.

Idag har Vilda visat första tecknen på att börja löpa igen efter dejten med Jupiter. Hon har inte växt någonting men jag hade ändå hoppats att det kanske var någon enstaka kattunge men tyvärr så verkar det inte så.

1 december - Sigge, Sofia, Hugo o Jenny
S* Förtrolighetens Sigge Solsken blev publikens favorit i helgen när det var kattvisning på Granngården. Det var så roligt att få se Lena, Klas och Sigge igen. Stort grattis!!! Jag blev lite förtjust i en bengalbebis på 4 mån. Det skulle vara skönt å slippa skogisens krävande pälsvård och det ständiga dammsugandet...

S* Förtrolighetens Sofia Syren har varit på utställning i helgen och blev GIC, BIV och NOM. Tack för att ni håller mig uppdaterad och ett stort grattis till de fina resultaten!!!

Även i Finland har syskonen S* Förtrolighetens Hugo Havsbris och Jenny Jordgubb varit på utställning. I Åbo var det skogisspecial den 21-22 november där 170 av 820 katter var skogisar.

Lördag 21.11.2009 Turok domare Britt-Marie Johansson
Jenny: CACIB
Hugo: ex2

Söndag 22.11.2009 Turok Domare Anne Köhn
Jenny: ex2
Hugo: CAP,PREMIER,BIV-Kastrathane

14 november - Livstecken
Nu har jag äntligen bytt ut min dåliga bild på Vildas dejt Jupiter till några bättre som hans matte Charlotta har skickat samt två bilder från S* Gunsmokes. Jag vet fortfarande inte om Vilda är dräktig. Lilla fröken har inte gått upp i vikt sedan mötet men inte heller börjat löpa igen.

Jag har även uppdaterat min blogg igen efter en tids uppehåll.

18 oktober - Uppdaterat Planer
Jag brukar inte tillkännage mina planer förrän jag är säker på att det är bebisar på gång men den här gången gör vi ett undantag och berättar redan på planeringsstadiet. Vilda har äntligen varit på kärleksweekend hos S* Pax Romas Jupiter. Det kommer visserligen å ta evigheter innan vi vet om det tagit eller inte men man kan ju alltid hoppas. Drömmen vore röd tabby-bebisar med Vildas perfekta huvud kombinerat med Jupiters längd och storlek och hans härligt stora betofsade öron. Som en extra krydda så är Jupiter både silver och creme så det blir spännande att se vad det kan bli för röd-rosa nyanser. Om det skulle lyckas så blir det kanske bebisar lagom till jul. Jag önskar bara att jag tagit med stjärnfotografen Lena för tyvärr så blev bilderna av den rosa killen inte riktigt rättvisande. Eller så kanske jag får gulla lite med Jörgen... Tack Lotta för den väldigt goda pajen och om ni hade bott närmare så hade jag bett om en bus-dejt med den charmiga boll-killen åt Filippa !!!

13 oktober - Kattfotograf
Världens bästa kattfotograf, Lena Backgård, har skickat nya härliga bilder av Sigge Solsken.

8 oktober - Nisse Rimfrost
Det var länge sen jag uppdaterade här men det händer inte så mycket på kattfronten. Men jag saknar faktiskt min hemsida. Man borde ju kunna fota även de vuxna katterna och skriva lite ibland, men det blir av någon anledning inte av när jag inte har kattungar. Jag har funderat på om man kanske skulle ha skaffat en blogg, men det blir väl lätt för privat. Mitt privatliv har sannerligen inte varit så upplyftande de senaste månaderna, men det kunde ju va skönt att ventilera ändå...

Stackars Nisse Rimfrost har varit i slagsmål så han har fått en stor böld på halsen. Farbror Nils har ätit medicin i 7 dagar och livsgnistan har börjat återvända. Jag trodde det skulle bli problem att få i honom alla tabletter morgon och kväll men det har gått strålande. Katten är ju omåttligt förtjust i älgkött och årets ranson kom precis i rätt tid. Min första katt Gustav var också utekatt och jag minns när han hade en likadan böld med dränage när jag var liten. Det är inte lätt att vara utekatt i Umeås villakvarter med alla katter som springer fritt. Man kan ju undra hur ofta man skulle vara till veterinären om man hade 7 utekatter mitt i stan. Vore i och för sig kul att se om man blev populär hos grannarna om man släppte ut dom...Många gånger har jag fått försvara att mina katter inte går ut annat än i "kattgården". Så fort folk inte har katt själv så är dom helt övertygade om att en katt måste få gå ut för att vara lycklig. Jag tror inte att Nisse är lyckligare än någon annan katt här. Nisse bor visserligen hos min mamma men vi ses ju ibland ändå : )
Tusen tack underbara goa mamma för att du har medicinerat och tvättat och pysslat med stackars farbror Nils!

Vilda löper fortfarande med ungefär en veckas mellanrum och lilla tösen blir inte direkt större av det. Vi har fortfarande inte lyckats passa ihop livet med våra blivande svärföräldrar men jag hoppas att det ska gå bättre nästa gång. Det är förresten lite svårt att räkan ut exakt när hon börjar och slutar löpa. Det brukar vara ungefär en vecka mellan varje gång men så helt plötsligt kan hon börja jama högljutt mitt i perioden oxå. Jag blir inte riktigt klok på hur fröken fungerar. Charlie har då ett makalöst tålamod med henne för det blir oftast han så får ta hand om henne när hon behöver kärlek. Apropå Charlie så är han min första skogis med päls. När det kommer till pälsvård så föredrar jag nog ändå Millas korta päls som är betydligt enklare att sköta men inte lika gosig att borra in näsan i...

Lägger ut några bilder på min lilla tjej på framsidan. Man ska väl inte lägga ut bilder på barn på sin hemsida men jag kunde inte låta bli. Hon är som en dröm. Världens sötaste, snällaste och goaste lilla tjej!!!

7 september - Klas o Sigge
Nu äntligen kommer bilderna på Sigge från Piteå-utställningen och även några bilder hemifrån på Sigge o Klas. Tack Alexandra Alseryd och Lena Backgård för bilderna!

Här hemma har jag släppt på Vildas p-piller och den stackars lilla katten löper hela tiden, typ varannan vecka. Vi hoppas dock att det inte dröjer allt för länge tills hon får träffa sin tilltänkta och det är äntligen börjar bli dags att drömma om kattungar igen.

15 augusti - BEST IN SHOW !
S* Förtrolighetens Sigge Solsken blev BIS idag i Piteå på articas utställning. Det var egentligen meningen att Charlie och Regina skulle vara med, men tyvärr så visade det sig att mormors arbetshelg inte gick att byta bort så jag kunde inte ta med någon barnvakt. Sånt är livet när man är ensamstående med två barn, sex katter och en hund. Jag hade dessutom hemskt gärna velat vara med när Sigge blev BIS och sett fram emot att äntligen få se den kille som jag skulle vilja låta Vilda träffa.

En stor kram och ett jätte-GRATTIS TILL LENA OCH SIGGE! Tack för att du visar upp honom så fint!

Jag skulle ju även berätta att S* Förtrolighetens Hugo Havsbris är kastrat precis som sina två bröder. Nu är det bara Jenny kvar som är fertil från kullen.

2 augusti - Tilda är hemma igen
Nu har Tilda varit hemma ett tag och det verkar gå bra. Hon blev väldigt glad att återse sin mamma Thea och Filippa. Hon har inte hittat tillbaka till sin syster än men det kanske kommer med tiden. De andra katterna har behandlat henne förvånantsvärt bra och det är möjligen Milla som är lite sur över att ha fått en konkurrent, men det går nog över när de har placerat varandra.

23 juni - Ett lite sent 1-års grattis till Midsommarkullen!
Min senaste kull blev ett år den 21/6 så ett stort grattis till Hugo, Jenny, Gustav och Sigge!!!!

15 juni - BEST IN SHOW igen!
På söndagen så möttes far och son i panelen eftersom både Charlie och Sigge blev nominerade. Charlie fick en röst men Sigge stod till slut som självklar segrare. Det är så roligt att Sigge slog sin far i full päls fastän det bara var Sigges andra utställning och han inte fyllt ett år än. Det känns bra när avkomman får egenskaper från både mor och far och förhoppningsvis blir ett snäpp "bättre" än sina föräldrar. Sen är det jätteskönt att Sigge är så lugn och trygg tack vare Lena. Sigge blev även Premier under helgen precis som Charlie. Jag har haft tre kullar hittillls och det är en ur varje kull som blivit BIS (Klas, Sofia och nu Sigge).

Regina blev Champion på söndag. Hugo tog sitt CAPIB. Vilda tog sitt 6:e cert i klass 3. Charlie tog sitt första CAPIB och blev som sagt även BIV och NOM. Som vanligt så blir det lite många katter i grupp 6 så Jenny fick tyvärr se sig slagen av sin äldre halvsyster Regina båda dagarna men vem vet hur det ser ut om ett halvår. Tack Stella, Klara, Elsa och Edvin för att ni kom hit och jag hoppas vi ses snart igen! För de som har VF så fanns familjen på bild och var omnämnda i ett reportage från kattutställningen i måndagens upplaga.

En eloge till Lena och hennes arbetsgrupp för en härlig utställning. BRA JOBBAT!

13 juni - BEST IN SHOW!!!
Nu är det äntligen utställning här i Umeå igen. S* Förtrolighetens Sigge Solsken tog sin första BIS idag i kastratklassen. Jättegrattis till Sigge och Lena! Det är även jättekul att Jenny och Hugo har kommit hit ända från Åland. Hugo tog sig hela vägen till panelen där han dessutom fick några röster. Charlie har blivit PREMIER. Jag har lagt ut några bilder på förstasidan, fler kommer förhoppningsvis efter helgen.

9 juni - Sundsvall
Vi har varit till Sundsvall på årets första utställning. Lillan har varit förkyld så det blev bara en dag på utställning den här gången. Charlie fick sitt andra CAP. Regina fick sitt första CAC och blev dessutom nominerad och fick en röst i panelen.

S* Förtrolighetens Sigge solsken fick två CAP och en NOM på sin första utställning och skötte sig utmärkt.

27 maj - Hugo har fått sin första titel!
Hugo och Jenny har varit i Tammerfors på utställning den 16-17 maj. Hugo fick sitt tredje CAC på söndagen och blev CHAMPION. Jenny tog sitt första CAC under helgen. Ett stort grattis till Stella med familj! Nu ser vi fram emot att det snart är utställning på hemmplan. Det är bara några veckor kvar nu och förhoppningsvis så får vi återse både Hugo, Jenny och Sigge.

Det finns två bilder från utställningen på Hugo o Jenny tagna av Pekka Raiski (http://pekkaraiski.kuvat.fi)

9 maj - Barnbarn
Vi har fått barnbarn igen! S* Förtrolighetens Tilda Tulpan har fått 6 vackra kattungar i sitt nya hem i Skåne. Ett stort grattis till Ingrid och Tilda!

Sista helgen i april så var Hugo och Jenny på utställning igen i Vanda, Finland, så resultaten finns inlagda under utställning.

5 april - Barnbarn och utställning
Idag den 5 april så har S* Förtrolighetens Sofia Syren fått sex katt-bebisar med sin Fryke. Ett stort grattis till den duktiga mamman och hennes familj!!! I väntan på bilder på de små underverken så hänvisar jag till deras hemsida: S* Baymeadows.

S* Förtrolighetens Jenny Jordgubb och Hugo Havsbris har gjort utställningspremiär i Finland. Den 28-29 mars så var det utställning i Åbo. Hugo blev ex 1 båda dagarna och Jenny blev ex 2 och 3 i konkurrens med den katt som senare kom att bli BIS. Bilder och resultat.

S* Förtrolighetens Gustav Gräddnos har också blivit kastrat nu.

18 mars 2009 - Sigge Solsken
Idag sken solen för första gången på länge och taken droppade och våren kändes inte allt för avlägsen. Det har ändå varit lite sorgligt idag för Sigge har varit till veterinären och kastrerats. Han hade en imponerande vikt på 6 kg nu när han är ca 9 månader. Det tycker jag är ganska häftigt. Det är först nu som Charlie väger 6 kg och det är ändå snart ett år sedan han kastrerades. Man kan ju bara ana hur stor Sigge (och hans syskon) har potential att bli. Som sagt så känns det väldigt tråkigt att Sigge skulle ärva mammas GSD IV-gen för han skulle nog ha haft en hel del positiva egenskaper att föra vidare till kommande generationer norska skogkatter. Vi människor försöker kontrollera naturen, men det går inte alltid som man tänkt sig. Därför känns det extra fint att solen sken för S* Förtrolighetens Sigge Solsken idag. Tusen tack Lena för att du tar så väl hand mina killar och för att du har ett så stort hjärta!

6 mars 2009 - GSD IV
Nu är tre av Millas kattungar testade för GSD IV och det visade sig tyvärr att Sigge också bar genen medan Jenny och Hugo är normala. Gustav kommer troligen inte att testas eftersom han ändå ska kastreras snart. Det känns givetvis väldigt tråkigt att Sigge också skulle vara "drabbad" eftersom han utvecklats så otroligt fint och verkar så lovande. Dessutom intygar Lena att han på många sätt påminner om sin underbara pappa Charlie till sitt sätt. Som jag redan skrivit så känns det väldigt tråkigt att jag inte kan använda Milla mer i avel och ännu mera synd att jag inte behöll Jenny som bar på både Milla och Charlies gener. Men man kan inte gråta över spilld mjölk utan det är väl bara att lära av sina misstag och försöka gå vidare.

Jag har lagt in några bilder på kattflocken och då framför allt på Charlie som är den enda av katterna som har någon päls just nu. Det är i sig ganska fascinerande för innetemperaturen är för det mesta runt 25 grader här inne så det borde vara extra varmt för honom. De som läst här tidigare vet att jag är tokkär i denna underbara fantastiska katt som är så vacker, varm och kärleksfull. Tusen tack Jörgen & Bettan för att jag får äran att njuta av min kramkatt varje dag!!!!

1 mars 2009 - Bilder
Fler bilder på Sigge och Klas.

5 februari 2009 - Bilder på Klas
Nya bilder på Klas och Sigge.

1 februari 2009 - Sjösalavals-kullen fyller 3 år!
Grattis Klas Kattfot, Milla Mandelblom och Vilda Viol!!! Tänk att det har gått tre år sedan jag fick mina första kattungar.

Jag har som så många andra gjort de senaste månaderna varit och GSD IV testat mina fertila honor: Regina, Vilda och Milla. Till min stora sorg så visade det sig att Milla tydligen bär på den hemska defekten. Det är lite märkligt på något sätt. Jag sörjer att hon är "sjuk" men hon är ju så frisk och glad som hon kan vara. Det är ju ingen sjukdom utan en genetisk defekt som innebär att kattungarna blir sjuka om både pappan och mamman bär på defekten och att de kan bli "bärare" av den sjuka genen när Milla får kattungar.

Det känns självklart väldigt tråkigt att det var just Milla jag parade med Charlie och inte Vilda som turligt nog tydligen klarat sig. Jag tackar givetvis min lyckliga stjärna att inte båda två var bärare. Nu återstår väl bara att kastrera Milla som för två veckor sedan vägde 5,4 kg och därmed är tyngst av mina honor just nu. Tänk om det blivit något fel på vägen så att proverna har blivit förväxlade så att det egentligen är Vilda som är sjuk och inte Milla. Varför tänker man alltid så? Risken att någon av Nisses kattungar skulle bära defekten var ju ganska stor när Svarte Petters Bernard som finns i Nisses stamtavla visade sig vara en av de kända linjerna som bär på defekten. Jag kommer inte i dagsläget att testa vare sig Nisse eller Thea utan jag tar för givet att det kommer ifrån Nisses pappa. Jag har bett mina kattungeköpare att testa Millas avkommor för att se om och vem av dem som bär på GSD IV genen.

Jag är ledsen att jag fört vidare en sån här defekt, men jag skulle aldrig ha gjort det medvetet. Trösten i allt är ju som sagt att det inte är något farligt för katten själv att vara "bärare" och ingen av kattungarna är såld till någon uppfödare utan främst som sällskapskatter. Jag hade ju givetvis hoppats att någon av dem kanske skulle få någon kull i framtiden eftersom jag personligen tyckte att de verkade rätt lovande, men vi tar testerna först och ser vart det leder.

När det kommer till naturens lagar så har vi människor väldigt lite att säga till om och man kan aldrig ta något för givet när det gäller djur, avel och sjukdomar. Det är iallafall positivt att forskarna lyckats hitta igen den här genen så att vi kan arbeta för att det ska försvinna i framtiden. Men så länge virus, bakterier och gener muterar och anpassar sig i vår föränderliga värld så kommer det alltid att dyka upp nya sjukdomar. Det bästa man kan göra måste väl ändå vara att försöka hålla en så bred avelsbas som möjligt och försöka undvika att använda allt för få avelshanar. Tyvärr så är ju kattens könsdrift väldigt stark och det är ofta svårt att hålla hanar (och även vissa honor) fertila någon längre tid utan att de tappar kondition och orsakar olägenhet i våra städade möblerade hem. Det vill säga om man nu inte kan tänka sig att offra kattens behov av närhet och familjeliv och låta dem leva isolerade i anpassade miljöer.

Jag vill avsluta med att rikta en eloge till alla bakom pawpeds som arbetar med att kartlägga stamtavlor och sjukdomar i en databas. Pawpeds är otrolig tillgång i vårt avelsarbete och jag har självklart försökt få in alla mina avkommors stamtavlor där. Här kommer även några länkar till sidor med mer information angående GSD IV:

Pawpeds: http://pawpeds.com/
Pawpeds hälsoprogram för GSD IV: http://www.pawpeds.com/healthprogrammes/gsdiv.html
Skogkattslingan: http://skogkattslingan.com/ (Hälsoprogram GSD IV)
Skogkattklubben Birka: http://www.skogkattklubbenbirka.se/

23 januari 2009 - Städar
Här kommer nya bilder på Sigge som fått en egen sida för sina bilder. Sigge har hunnit bli en mycket stilig herre på 7 månader som nu har passerat köksvågens 5,1 kg. Som vanligt är det Sigges matte som agerat proffsfotograf. Tusen tack Lena för de fina bilderna!

Jag ska försöka städa upp gallerisidan så det är lite rörigt just nu, men det ska förhoppningsvis bli bättre så småningom...

4 januari 2009 - Bilder på Charlie
Jag har lagt in några bilder på Charlie i hans galleri. Jag har skrivit här många gånger om vilken fantastisk katt han är och gör det gärna igen. Han är bara helt underbar! Han är slående vacker och ståtlig att se på. Fötterna är stora och häftiga och det hörs när han kommer gående på golvet. Han har sån pondus när han kommer in i ett rum med sin stora stolta buskiga svans att han drar till sig allas blickar. De andra katter i familjen slåss om hans uppmärksamhet och vill vara nära honom. Aldrig att han skulle få för sig att bita mig fastän jag ofta sliter och drar i hans otroliga päls när jag försöker hålla den i trim. Han spinner när man kramar honom och det vill han göra så ofta man kan. När man sträcker ut honom i utställningspose så sträcker han lite extra på sig för att liksom visa världen hur vacker han är. Så fort man tar fram en transportbur så är han först på plats, som om han hoppas att han ska få följa med ut på äventyr. Han älskar att sitta utomhus och fundera som en liten ferdinand. Att det regnar eller snöar verkar inte spela någon större roll, det är bara när det är riktigt riktigt kallt ute som han hellre stannar inne.

Jag tycker ju självklart om alla mina katter och var och en är speciell på sitt personliga vis. Det häftigaste är nog när de alla fem ligger i en hög på köksgolvet och spinner och putsar på varandra. Idag när jag gick förbi klösträdet så låg Milla och Vilda i en "påse" tillsammans och Regina och Thea i en annan hög på hyllan ovanför. Med tanke på att katten inte ska vara ett flockdjur så är det märkligt vad sällskapssjuka de ändå är...

2 januari 2009 - Nytt år!
Jag vill passa på att önska alla kattvänner en god fortsättning på det nya året. Nu är det dags att städa bort 2008 och ge plats åt nya spännande händelser 2009.

2008 var ett händelserikt år för vår uppfödning där vi fick följa 2 kullar och 7 kattungars uppväxt. Mina blomflickor (Regina, Tilda och Sofia) är visserligen födda 2007 men Sofia flyttade inte hemifrån förrän den 30 mars 2008 och Tilda inte förrän i slutet på november. Året började lite tragiskt när vi förlorade en ensam röd liten kille den 9 januari med sedan var lyckan stor när Milla fick fyra kattungar till midsommar istället.

För vår egen del så blev det bara fyra utställningar under 2008. Vi kan istället gratulera vår Sofia Syren som har varit på desto fler utställningar med mycket gott resultat. Om vi summerar hennes resultat så blev hon BIV 13 gånger, NOM 14 gånger och BIS 2 gånger. Sofia hann dessutom bli Internationell Champion innan hon fyllde 1 år. Jag är otroligt stolt över alla de tre systrarna men det är extra roligt att Sofias familj haft tid och lust att ställa ut henne så pass mycket. Jag kommer nog aldrig att få en så jämn och fin kull igen så det är verkligen synd att man inte kan få göra om en sån parning. Millas kull har tyvärr inte varit på utställning ännu. De var precis 12 veckor samma söndag som norrlands sista utställning var i Luleå, och det tyckte jag var för tidigt. Vi får väl hoppas att någon av dem får göra utställningspremiär under 2009 istället.

2008 var även ett speciellt år eftersom vi fick välkomna Matildas lillasyster till världen och hon är väl den största orsaken till att det inte blev så många utställningar just det här året.

Aktuellt 2008
Aktuellt 2007
Aktuellt 2006
Aktuellt 2005
(klicka för att komma till tidigare år)